aanmelden nieuwsbrief
264
243
226
198
18
17

bikse kisten

Winnaar Derde Prijs !

"Van alle inzendingen die bestaan uit variaties op gelijkaardige paviljoens valt de inzending ‘Bikse Kisten’ op door de sterke architectonische kwaliteiten en de overtuigende technische uitwerking. De ‘kisten’ zijn aantrekkelijke objecten met een zekere vervreemdende aanwezigheid. Ze zijn te klein om echt als gebouw te dienen en voor een ‘kist’ erg groot."

"De mogelijkheid de kisten bij bijzondere gelegenheden te verplaatsen en te verzamelen in een ‘kisten-dorp’ geeft het concept meerwaarde. Er is door de inzender goed gestudeerd op de verschillende locaties en de kwaliteiten van de afzonderlijke kernen. Technisch is het project eveneens overtuigend uitgewerkt. “

Wij stellen voor om op de aangewezen locaties een schatkist te plaatsen gevuld met de plaatselijke culturele juweeltjes (ofwel 'helden') van elke dorpskern; Bikse Kisten.
De unieke culturele kwaliteit van elke dorpskern wordt voor een breed publiek gepresenteerd en krijgt letterlijk en figuurlijk een podium. Door de ledverlichting 's avonds te branden schitteren de schatkisten als fonkelende juwelen.

De schatkisten hebben elk de vorm van een scheefgetrokken huis en staan telkens op een andere positie op een podium ter grootte van alle zes de schatkisten. Elke kist is anders en dus uniek. De kisten zijn verplaatsbaar en zullen elk voorjaar op tournee gaan als het nieuwe Bikse Kisten Festival. Op telkens één van de zes locaties zullen zij samenkomen als een klein 'kistendorp'.

Bikse Kisten Kunstkapel

Plaats: Hilvarenbeek, Baarschot, Biest-Houtakker, Esbeek, Diessen en Haghorst
Ontwerp: 2009
Resultaat: derde prijs
Omvang: 60m2
Opdrachtgever: Stichting Tussen Hemel en Aarde

De schatkisten hebben een stevige meubelachtige constructie van stapelbare balken van snelgroeiend duurzaam bamboehout. Alleen de buitenzijde is antraciet gebeitst terwijl de binnenzijde wit is.

De oppervlakte van elke schatkisten varieert van 1,5 tot 2 m2. De hoogte is maximaal 2,75 meter. Het podium is telkens 10 m2 groot.

De kist is voorzien van een dak van glazen platen met geïntegreerde zonnecollectoren die zonne-energie opvangen. Apparatuur hiervoor bevindt zich in de electraput in de verhoogde podiumvloer. Hier is ook de waterpompput geplaatst.

De balken van 50x70mm worden met losse pennen gericht en vastgezet. Behalve in de open kisten wordt tussen de houten balken een perspex strook geplaatst voor een veilige afdichting.