aanmelden nieuwsbrief
264
243
226
193
18
17

wal-vis watersportcentrum

WAL-VIS

Het watersportcentrum WAL-VIS ligt half op de wal half op het water. Het ontwerp kenmerkt zich door een intense relatie met het landschap van het Engelermeer. Het landschap wordt voortgezet in het gebouw door een toegankelijk oplopend terrassendak, dat dienstdoet als amfitheater en uitkijktoren.

De ruimten in en op het paviljoen ervaart men als een doorlopende, bijna oneindige ring. Programmatisch is het ontwerp grofweg op te delen in een hoog en droog deel met ontmoetingsruimten en een laag en nat deel met steigers en terrassen. Op de kop van de WAL-VIS bevinden zich de keuken, kleedkamers en berging.

Het plein binnenin is de functionele 'graat' van het gebouw en verbind alle ruimten. Door flexibele schuifwanden kan de ontmoetingsruimte 150 of 250 m2 groot zijn. In de toekomst kunnen op het water extra vlonders aangelegd worden.

Het gebouw is ontworpen op natuurlijke ventilatie. De klimaatgevel is verder voorzien van draaibare horizontale en vertikale lamellen. Het regenwater op het terrassen dak wordt opgevangen en hergebruikt. Het groene sedumdak houdt ook water en warmte vast als buffer. Warmte en koudeopslag vindt plaats in het water van het Engelermeer.

WAL-VIS Watersportcentrum

Plaats: 's Hertogenbosch, Engelermeer
Ontwerp: 2010
Resultaat: nvt
Omvang: 250 m2
Opdrachtgever: Bosch Architectuur Initiatief