aanmelden nieuwsbrief
264
226
198
193
18
17

lamp of architectuur

Ontwerp van een afsluitbare thuiswerkplek.

Lamp of Architectuur (LoA) is een combinatie van een lamp en een mobiele werkplek. In hoofdzaak is LoA een unieke lamp met een kap met een doorsnede van 1,8 meter.

Wanneer je het koord laat vieren zakt de lamp als een cocon (of een jurk) over je heen. De werkplek (tafel en bank) is verwerkt in de schijven van de kap. De plaats die de werkplek inneemt is tijdelijk.

Alsof je je terugtrekt in je eigen wereld, je eigen persoonlijke ruimte. LoA is een verwijzing naar het boek ´Seven Lamps of Architecture´ van John Ruskin: "het één worden van elementen van de techniek en de verbeelding, zoals in de mens lichaam en ziel samenkomen".

De vorm van LoA is gebaseerd op het menselijk lichaam. Boven smaller, beneden breed waar de werkplek is. Elke schijf is anders van vorm. Verlicht lijkt het een diamant, een juweel.

De schijven zijn van tien verschillende houtsoorten gemaakt; lariks, eiken, linden, padoek, noten, ceder, eucalyptus, mandioquera, zebrano en essen. Tussen de schijven is lichtdoorlatend stof bevestigd die samenvouwen wanneer je de lamp omhoog trekt.

Zoals je de Luxaflex omlaag laat, zakt de Lamp of Architectuur over je heen.

Lamp of Architectuur

Ontwerp: 2012
Realisatie: nabije toekomst
Omvang: 183x145x275 cm
Hout: lariks, eiken, linden, padoek, noten, ceder, eucalyptus, mandioquera, zebrano en essen
Lak: blanke olie