aanmelden nieuwsbrief
315
284
138
132

woonboerderij

Net buiten de stad ligt een in verval geraakte boerderij met bijgebouwen tussen de weilanden die niet langer in functie is. Het woonhuis en het daarmee verbonden stalgedeelte worden als één geheel, als ‘gesamtkunstwerk’ verbouwd, wonen op de begane grond en slapen op de verdieping.

Het organiserend ‘meubel’ is een tafel-constructie die in de voormalige stallen – het ‘deel’ wordt geplaatst gebruikmakend van de bestaande eikenhouten gebinten.

Onder de ‘tafel’ is de open woonkeuken gesitueerd als spil van de woonruimte. Vanaf hier is middels grote vides onder het schuine dak volop zicht op de slaapkamers op de verdieping in zowel het oude ‘deel’ als het voormalige woonhuis.

Naast de volledige isolatie en modernisering van alle installaties (bijvoorbeeld een nieuwe houtpalletkachel) is het behoud en renovatie van de oude eikenhouten gebinten die de nieuwe verdiepingsvloer dragen kenmerkend in combinatie met strak vormgegeven nieuw ingebrachte elementen en moderne materialen als roestvaststaal, stuukwerk en glas.

Woonboerderij

Plaats: Almelo
Ontwerp: 2006
Realisatie: 2008
Omvang: 540 m2
Opdrachtgever: particulier

In samenwerking met : Jan Couwenberg.