aanmelden nieuwsbrief
315
284
133
132

rdm campus innovation dock

In de monumentale machinehal van de Rotterdamsche Droogdok Maatschappij (RDM), waar men een aantal jaar geleden nog onderzeeboten bouwde, is RDM Innovation Dock gerealiseerd. Een broedplaats van 23.000 m² bestaande uit onderwijsruimten, praktijkruimten en ruimte voor innovatieve bedrijven.

Het onderwijsdeel van de hal beslaat 14.000 m² en is innovatief gerenoveerd. Op de bestaande vloer zijn door middel van glazen volumes werkplaatsen gerealiseerd. Zwevende volumes van instructieruimten, kantoren en restaurant zijn toegevoegd door een zorgvuldige inpassing rondom de bestaande monumentale constructieve elementen.
 

Kernbegrippen zijn tijdelijkheid en transparantie. Voor de opdrachtgever was het essentieel dat de relatie tussen de theorie lessen en de praktijk optimaal was. De meest extreme oplossing was maximale transparantie. In een vroeg stadium is daarom voor de praktijkruimten een onconventionele tuinbouwkas geïntroduceerd.

Inspelend op mogelijke veranderingen zijn de instructieruimten op de verdieping ingedeeld door middel van verplaatsbare systeemwanden en eilandplafonds en makkelijk aanpasbare glazen gevels van ranke kassenbouwprofielen.

RDM Campus Innovation Dock
 
Plaats: Rotterdam
Ontwerp: 2006-2007
Realisatie: 2008-2009
Omvang: 14000 m2
Opdrachtgever: Hogeschool Rotterdam